Nachtbeugel – retentiebeugel

Schrijver

Luke

Onderwerp Blog
Gepubliceerd op

december 21, 2022

Je bent klaar met de behandeling, de attachments mogen er af. Het is tijd om te lachen en volop te genieten.

Om de behandeling helemaal af te ronden moet nog een laatste stap gedaan worden. Dit is een belangrijke laatste stap van de behandeling. Nu je tanden en kiezen in de gewenste positie, willen we natuurlijk dat dit zo blijft. Daarom scannen we je gebit opnieuw en laten een retentiespalk, oftewel een nachtbeugel maken. Deze nacht beugel ziet er uit als de aligners die je tijdens de behandeling droeg, alleen zijn ze van een ander materiaal gemaakt, waardoor de beugels veel langer mee gaan.

Waarom is het dragen van een nachtbeugel zo belangrijk?

Zodra je tanden recht staan en de beugel verwijderd is, is het natuurlijk belangrijk dat je tanden in de juiste positie blijven staan. Tanden hebben van nature de neiging om na verloop van tijd weer terug te verplaatsen naar de oude positie. Om dat te voorkomen, draag je na de actieve behandeling alleen nog ’s nachts, een retentiebeugel ofwel nachtbeugel.

Naast het op de plaats houden van je tanden én kiezen, heeft het dragen van een nachtbeugel nog een ander voordeel. Door het dragen van een nachtbeugel slijten je tanden ook minder. Hierdoor blijft je gebit langer mooi en ook de kauwfunctie blijft veel langer optimaal.

Nachtbeugel of spalk.

Wij kiezen bij voorkeur voor een nachtbeugel omdat de nachtbeugel alle tanden en kiezen op de juiste plaats houdt. Een spalkje is een metalen draadje dat permanent achter de voortanden geplaatst en vastgezet wordt. Hierdoor worden alleen de voortanden op z’n plaats gehouden. Na verloop van tijd kunnen de kiezen toch verschuiven ten opzichte van de voortanden, omdat ze niet met een spalk gefixeerd worden.

Mondhygiëne

Omdat de nachtbeugel uitneembaar is, kun je ook nu je gebit optimaal schoonhouden. Er is niets dat belemmert tijdens het poetsen en flossen. Een goede mondhygiëne is belangrijk om je mond gezond te houden en gaatjes en/of ontstekingen te voorkomen.

Een spalkje vormt een obstakel tijdens het poetsen en flossen, op spalkjes zien we vaak veel tandsteenvorming en daardoor sneller tandvlees (parodontale) problemen ontstaan.

Met een spalkje moet voorzichtig zijn met het eten van hard en kleverig voedsel omdat de spalkjes dan los kunnen gaan. De spalkjes moeten regelmatig gecontroleerd worden door de tandarts of orthodontist. Het advies is om de spalk(jes) levenslang te laten zitten, mits deze goed worden onderhouden.

Hoe lang draag je een retentiebeugel?  

De retentie/nachtbeugel draag je net als de spalk voor de rest van je leven. Tanden en kiezen staan niet vast in de kaak, maar blijven zich verplaatsen.

Een draadspalk zorgt ervoor dat je voortanden recht blijven staan, een nachtbeugel zorgt ook voor de rest van je gebit. Je moet er wel voor zorgen dat je altijd een goed passende nachtbeugel hebt en dat je deze ook consequent draagt. Je went hier meestal snel aan en veel mensen kunnen zelfs zonder nachtbeugel niet meer slapen. Vergeet je de nachtbeugel dan gaat je gebit op termijn toch weer verschuiven. Je krijgt bij StartSmiling een doos met 3 nachtbeugels waarmee je gemiddeld 5 jaar kunt doen, deze vallen binnen de gemaakte begroting. Als je de laatste beugel in gebruik hebt genomen is het tijd om langs te komen. We controleren de stand van je tanden en kiezen en bestellen nieuwe nachtbeugels voor je.