Veelgestelde vragen

KUN JE MET ALIGNERS EEN SPLEETJE TUSSEN TANDEN SLUITEN?

Zeker, spleetjes tussen tanden kunnen meestal eenvoudig worden gesloten met aligners. Maak een afspraak om te kijken of een aligner geschikt voor jou is.

STAAT JOUW VRAAG ER NIET BIJ?

Als je hier niet het antwoord kunt vinden op jouw vraag, neem dan contact met ons op. Is het een vraag die voor iedereen belangrijk kan zijn, dan zullen we jouw vraag ook in deze rubriek plaatsen.

IS EEN BEHANDELING MET ALIGNERS GESCHIKT VOOR MIJ?

Met aligners kun je alle behandelingen doen die ook met reguliere beugels behandeld kunnen worden. Heeft u een specifiek probleem dan kunnen we tijdens de eerste afspraak hier naar kijken en kan ik u een individueel advies geven.

IK DRAAG MOMENTEEL EEN BEUGEL, KAN IK OVERSTAPPEN OP INVISALIGN®?

Regelmatig worden patienten behandeld met een combinatie van een traditionele beugel en aligners. Maak een afspraak om te kijken of Invisalign® geschikt is voor jou.

HOE LANG DUURT EEN BEHANDELING?

De duur van een behandeling hangt af van welke correcties er gedaan moeten worden, voor het gewenste eindresultaat. Voordat je start met de behandeling wordt er een individueel behandelplan voor je gemaakt, daarna weet je precies hoe lang jouw behandeling gaat duren. De duur van de behandeling met aligners is meestal korter dan met reguliere beugels.

IS ER VERSCHIL TUSSEN ALIGNERS EN REGULIERE BEUGELS?

Er is geen verschil in behandelmogelijkheden tussen aligners en reguliere beugels. Er zijn wel veel voordelen aan een behandeling met aligners:

  • bijna onzichtbaar
  • uitneembaar
  • comfortabel om te dragen
  • voorspelbaar eindresultaat
  • korter behandel traject
  • makkelijker poetsen en flossen
  • minder pijnlijk
  • minder kans op gaatjes
  • minder kans op wortel resorptie
  • geen metalen onderdelen -> geen kans op metaal allergieën

WAT KOST EEN BEHANDELING MET ALIGNERS?

Een behandeling met aligners kost iets meer dan een reguliere behandeling met beugels en valt onder dezelfde vergoeding. Vraag na bij uw ziektekostenverzekeraar wat u vergoed krijgt. Orthodontie (behandeling met een beugel) valt onder de aanvullende verzekering. Als uw verzekeraar niet voldoende vergoedt, kan het wisselen van verzekering aan het einde van een kalenderjaar ook een optie zijn. Op de volgende websites kunt u verzekeringen met elkaar vergelijken: vergelijkmondzorg.nl en zorgwijzer.nl voor kinderen tot 18 jaar. Voor volwassen klikt u op vergelijkmondzorg.nl en zorgwijzer.nl.

KRIJG JE ALTIJD EEN ALIGNER IN DE BOVEN- EN ONDERKAAK?

Dat hangt af van wat er gecorrigeerd moet worden, je kunt een aligner voor de boven- én onderkaak krijgen maar ook alleen een aligner voor de bovenkaak óf onderkaak. Soms draag je tijdens een bepaalde fase van de behandeling alleen een aligner boven of onder. Einddoel van de behandeling is altijd dat de kaken goed op elkaar passen. Daarom kan het het soms nodig zijn beide kaken te behandelen, terwijl jij maar één kaak wilde laten corrigeren. 

MOET IK VOOR ELKE NIEUWE ALIGNER NAAR DE PRAKTIJK KOMEN?

Nee, je krijgt altijd een aantal aligners mee zodat je een aantal weken vooruit kunt. Mocht er iets zijn kun je altijd bellen voor advies of om een extra afspraak te maken. Gemiddeld heb je om de 8 a 10 weken een afspraak nodig.

MOET IK VOOR DE BEHANDELING EERST EEN BLOKBEUGEL DRAGEN?

Nee, met aligners kun je tegelijkertijd de stand van de kaken en de tanden behandelen. Daardoor is een voorbehandeling met een blokbeugel of een headgear (buitenboordbeugel) niet nodig.

KAN IK POETSEN EN FLOSSEN ZOALS IK GEWEND BEN?

Ja, de aligners zijn uitneembaar, dat is een van de grote voordelen. Je kunt je gebit poetsen en flossen, wat belangrijk is voor een mooi, schoon en gaaf gebit!

KRIJG IK EEN SPALK AAN HET EINDE VAN DE BEHANDELING?

Om na de behandeling het bereikte eindresultaat te behouden gaat onze voorkeur uit naar het dragen van een nachtbeugel. Een nachtbeugel stabiliseert álle tanden en kiezen en niet alleen de voortanden. Een bijkomend voordeel is dat er geen slijtage van je tanden gedurende de nacht kan optreden door het dragen van een nachtbeugel. Er kan ook een spalk geplaatst worden, maar deze zorgt er alleen voor dat de voortanden op de juiste plek blijven staan. 

HOE VERPLAATSEN ALIGNERS MIJN TANDEN NAAR DE JUISTE POSITIE?

In het behandelplan wordt per stap berekend en bekeken hoe je tanden moeten worden verplaatst naar de juiste eindpositie. Op je tanden worden daarvoor attachments gemaakt in dezelfde kleur als je eigen tanden. De aligners oefenen heel precies en gedoseerd kracht uit op deze attachments waardoor je tanden verplaatst worden. Niet altijd zijn attachments nodig en er kan rekening gehouden worden met de wens om jouw voortanden niet van attachments te voorzien, vaak duurt de behandeling dan wel langer.

HOEVEEL UUR PER DAG MOET IK DE ALIGNER MINIMAAL DRAGEN?

Voor een optimale behandeling moeten de aligners 22 uur per dag gedragen worden.

IK GA OP VAKANTIE. KAN IK MIJN ALIGNERS MEENEMEN?

De aligners moeten zelfs mee op vakantie, als je de behandeling onderbreekt verschuiven je tanden weer terug naar de vorige positie en is de behandeling tot dan voor niets geweest. Je krijgt altijd voor een aantal weken aligners mee naar huis, je kunt dus met een gerust hart op vakantie.  Als je met het vliegtuig gaat, neem álle aligners mee in je handbagage zodat je zeker weet dat ze niet kwijt raken!

IK HEB EEN BEET CORRECTIE NODIG KAN DAT MET EEN ALIGNER?

Met aligners voor tieners kun je alle soorten beet correcties tegelijkertijd met de stand van de tanden corrigeren.

Openingstijden

Wij zijn gesloten

maandag
23-03-2020
08:30 - 17:00
dinsdag
24-03-2020
08:30 - 17:00
woensdag
25-03-2020
08:30 - 17:00
donderdag
26-03-2020
08:30 - 17:00
vrijdag
27-03-2020
08:30 - 13:00
zaterdag
28-03-2020
Gesloten
zondag
29-03-2020
Gesloten

Start Smiling!

Tandartspraktijk Acht
Waalstaat 5b
5626 AR Eindhoven
040-2620900 (tussen 08:30 en 12:00 uur)

BIG-register nummer: 19022501602
Bij KRT aangesloten
Lid van Associatie Nederlandse Tandartsen
Lid van European Aligner Society

info@startsmiling.nl

Download/bekijk leaflet

Invisalign leaflet