Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet bij?

Als je hier niet het antwoord kunt vinden op jouw vraag, neem dan contact met ons op. Is het een vraag die voor iedereen belangrijk kan zijn, dan zullen we jouw vraag ook in deze rubriek plaatsen.

Kun je met aligners een spleetje tussen tanden sluiten?

Zeker, spleetjes tussen tanden kunnen meestal eenvoudig worden gesloten met aligners. Maak een afspraak om te kijken of een aligner geschikt voor jou is.

Is een behandeling met aligners beschikt voor mij?

Met aligners kun je alle behandelingen doen die ook met reguliere beugels behandeld kunnen worden. Heeft u een specifiek probleem dan kunnen we tijdens de eerste afspraak hier naar kijken en kan ik u een individueel advies geven.

Hebben aligners invloed op de spraak?

De overgrote meerderheid van de patiënten meldt dat ze er bij het praten geen last van hebben. Net zoals bij traditionele beugels is er echter sprake van een aanpassingsperiode waarin je moet wennen aan iets nieuws in je mond.

Hoe lang duurt een behandeling?

De duur van een behandeling hangt af van welke correcties er gedaan moeten worden, voor het gewenste eindresultaat. Voordat je start met de behandeling wordt er een individueel behandelplan voor je gemaakt, daarna weet je precies hoe lang jouw behandeling gaat duren. De duur van de behandeling met aligners is meestal korter dan met reguliere beugels.

Ik draag momenteel een beugel, kan ik overstappen op Invisalign®?

Regelmatig worden patienten behandeld met een combinatie van een traditionele beugel en aligners. Maak een afspraak om te kijken of Invisalign® geschikt is voor jou.

Is er verschil tussen aligners en reguliere beugels?

Er is geen verschil in behandelmogelijkheden tussen aligners en reguliere beugels. Er zijn wel veel voordelen aan een behandeling met aligners:

  • bijna onzichtbaar
  • uitneembaar
  • comfortabel om te dragen
  • voorspelbaar eindresultaat
  • korter behandel traject
  • makkelijker poetsen en flossen
  • minder pijnlijk
  • minder kans op gaatjes
  • minder kans op wortel resorptie
  • geen metalen onderdelen -> geen kans op metaal allergieën

Mag ik op kauwgom kauwen terwijl ik aligners draag?

Het kauwen van kauwgom wordt afgeraden omdat dit aan de aligners kan vastplakken. We adviseren de aligners voor alle maaltijden en snacks uit te nemen.

Wat kost een behandeling met aligners?

Een behandeling met aligners kost iets meer dan een reguliere behandeling met beugels en valt onder dezelfde vergoeding. Een duidelijk kostenoverzicht vind je op onze pagina met prijzen. Vraag na bij uw ziektekostenverzekeraar wat u vergoed krijgt. Orthodontie (behandeling met een beugel) valt onder de aanvullende verzekering. Als uw verzekeraar niet voldoende vergoedt, kan het wisselen van verzekering aan het einde van een kalenderjaar ook een optie zijn. Op de volgende websites kunt u verzekeringen met elkaar vergelijken: vergelijkmondzorg.nl en zorgwijzer.nl voor kinderen tot 18 jaar. Voor volwassen klikt u op vergelijkmondzorg.nl en zorgwijzer.nl.

Mag ik roken terwijl ik de aligners draag?

Roken wordt afgeraden tijdens het dragen van aligners omdat deze hierdoor vlekken of verkleuringen kunnen gaan vertonen.

Hoe lang moet ik elke aligner dragen?

Elke aligner wordt 2 weken gedragen. Na 2 weken start je met een nieuwe (set) aligner(s), elke set aligners is apart verpakt en genummerd zodat er nooit verwarring is over welke de volgende aligner is en welke voor de boven- of onderkaak is. Wij schrijven voor jou de wisseldatum op het zakje zodat je je nooit kunt vergissen.

Krijg je altijd een aligner in de boven- en onderkaak?

Dat hangt af van wat er gecorrigeerd moet worden, je kunt een aligner voor de boven- én onderkaak krijgen maar ook alleen een aligner voor de bovenkaak óf onderkaak. Soms draag je tijdens een bepaalde fase van de behandeling alleen een aligner boven of onder. Einddoel van de behandeling is altijd dat de kaken goed op elkaar passen. Daarom kan het het soms nodig zijn beide kaken te behandelen, terwijl jij maar één kaak wilde laten corrigeren. 

Moet ik voor elke nieuwe aligner naar de praktijk komen?

Nee, je krijgt altijd een aantal aligners mee zodat je een aantal weken vooruit kunt. Mocht er iets zijn kun je altijd bellen voor advies of om een extra afspraak te maken. Gemiddeld heb je om de 8 a 10 weken een controle afspraak nodig.

Wordt er ook gebruik gemaakt van elastiekjes?

Als het nodig is wordt er bij aligners ook gebruik gemaakt van elastiekjes, vaak is dit maar tijdens een bepaalde fase van de behandeling.

Moet ik voor de behandeling eerst een blokbeugel dragen?

Nee, met aligners kun je tegelijkertijd de stand van de kaken en de tanden behandelen. Daardoor is een voorbehandeling met een blokbeugel of een headgear (buitenboordbeugel) niet nodig.

Hoe houd ik mijn aligner schoon?

Wij hoeven je vast niet meer te vertellen hoe belangrijk een goede mondhygiëne is. Het is ook belangrijk je aligners goed schoon te maken! Tijdens de behandeling zijn aligners onderdeel van je mond, waarop zich ook tandplak met bacteriën afzet, net als op je tanden. Daarom is het van belang dat je de aligners meeneemt in de dagelijkse routine voor een gezonde mond. 

Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel en wat tandpasta en poets de aligners elke keer nadat je ook je tanden hebt gepoetst. Tussendoor kun je de aligners afspoelen met water en nadat je iets gegeten of gedronken hebt adviseren we je ook even je mond met water te spoelen voordat je de aligners weer indoet. Zo voorkom je dat er etensresten blijven zitten.

Je krijgt bij de aligners een aantal zakjes Cleaning Crystals, waarmee je aligners kunt schoonmaken als het niet lukt met een tandenborstel en tandpasta. Los het zakje kristallen op in 100 ml handwarm water, roer of schud tot de kristallen zijn opgelost. Leg de aligners 15 minuten in de reinigingsoplossing, spoel de aligners goed af voordat je ze weer gaat dragen.

Kan ik poetsen en flossen zoals ik gewend ben?

Ja, de aligners zijn uitneembaar, dat is een van de grote voordelen. Je kunt je gebit poetsen en flossen, wat belangrijk is voor een mooi, schoon en gaaf gebit!

Kan ik alles eten tijdens een behandeling met aligners?

Ja je kunt alles wat je wilt eten. Als je iets eet en drinkt moet je de aligners wel uitnemen. Voordat je ze weer in doet, even je mond schoonspoelen met water.

Kan ik de aligner meteen na het eten weer in doen?

Als je na het eten of drinken je mond schoon spoelt met water, zodat er geen etensresten meer in je mond zijn, kun je de aligners meteen weer in doen.

Verkleuren de aligners?

De aligners kunnen verkleuren als ze niet goed worden schoongemaakt en als ze tijdens het eten en drinken in de mond blijven. Kleurstoffen uit voeding kunnen de aligners verkleuren. Ook verkleuren de aligners iets onder invloed van speeksel en enzymen. 

Waar laat ik mijn aligner tijdens het eten?

Bij de aligners worden 2 opbergdoosjes in verschillende kleuren geleverd. Een voor thuis op een vaste plek en een voor onderweg die je altijd bij je hebt. De gouden regel is, dat als de aligners niet in je mond zitten, dan zitten ze in het opbergdoosje. Maak dus alleen gebruik van de opbergdoosjes, je zou niet de eerstezijn die aligners kwijt raakt door ze bijvoorbeeld in een servet te stoppen.  

Krijg ik een spalk aan het einde van de behandeling?

Om na de behandeling het bereikte eindresultaat te behouden gaat onze voorkeur uit naar het dragen van een nachtbeugel. Een nachtbeugel stabiliseert álle tanden en kiezen en niet alleen de voortanden. Een bijkomend voordeel is dat er geen slijtage van je tanden gedurende de nacht kan optreden door het dragen van een nachtbeugel. Er kan ook een spalk geplaatst worden, maar deze zorgt er alleen voor dat de voortanden op de juiste plek blijven staan. 

Hoe blijft een aligner goed op z'n plek zitten?

Voordat de behandeling begint worden er kunststof attachments, in dezelfde kleur als je tanden, op je tanden gemaakt, hiermee kunnen de aligners heel precies de juiste kracht op de juiste plek uit oefenen én blijven de aligners perfect op z’n plaats zitten.

Hoe verplaatsen aligners mijn tanden naar de juiste positie?

In het behandelplan wordt per stap berekend en bekeken hoe je tanden moeten worden verplaatst naar de juiste eindpositie. Op je tanden worden daarvoor attachments gemaakt in dezelfde kleur als je eigen tanden. De aligners oefenen heel precies en gedoseerd kracht uit op deze attachments waardoor je tanden verplaatst worden. Niet altijd zijn attachments nodig en er kan rekening gehouden worden met de wens om jouw voortanden niet van attachments te voorzien, vaak duurt de behandeling dan wel langer.

Wanneer kan ik het beste de aligner verwisselen?

Als je voor het slapen gaan de volgende aligner in doet, kan je mond de hele nacht aan de nieuwe aligner wennen. Bovendien verplaatsen tanden het meest tijdens de slaap. Eventueel ongemak van een nieuwe aligner merk je ook minder tijdens je slaap. We proberen altijd een vaste wisslel-dag in de week aan te houden, zodat je het wisselen niet kunt vergeten.

Hoeveel uur per dag moet ik de aligner minimaal dragen?

Voor een optimale behandeling moeten de aligners 22 uur per dag gedragen worden.

Kunnen aligners breken?

Als de aligners volgens de instructie gedragen en schoongemaakt worden kunnen ze niet breken. Heel soms kauwt iemand ’s nachts een aligner kapot, ben je net met een nieuwe set aligners begonnen doe dan de vorige set in. Ben je bijna toe aan een nieuwe set aligners, doe dan de volgende set in. Neem de eerst volgende werkdag contact op met de praktijk zodat wij op de hoogte zijn, we je verder advies kunnen geven en we eventueel een extra controle afspraak kunnen maken.

 

Mijn aligner is kapot gegaan, wat moet ik doen?

Vervelend, je kunt de volgende aligner in doen. Neem de eerst volgende werkdag contact op met de praktijk zodat wij op de hoogte zijn, we je verder advies kunnen geven en we eventueel een controle afspraak kunnen maken. We kunnen als het nodig is een losse aligner bijbestellen.

Er zit een scherp randje aan mijn aligner, wat kan ik doen?

Neem even contact op met de praktijk zodat we je het juiste advies kunnen geven. Als het een nieuwe aligner is doe dan de vorige aligner in tot je contact met ons hebt gehad.

Ik ga op vakantie. Kan ik mijn aligner meenemen?

De aligners moeten zelfs mee op vakantie, als je de behandeling onderbreekt verschuiven je tanden weer terug naar de vorige positie en is de behandeling tot dan voor niets geweest. Je krijgt altijd voor een aantal weken aligners mee naar huis, je kunt dus met een gerust hart op vakantie.  Als je met het vliegtuig gaat, neem álle aligners mee in je handbagage zodat je zeker weet dat ze niet kwijt raken!

Ik heb een beetcorrectie nodig, kan dat met een aligner?

Met aligners voor tieners kun je alle soorten beet correcties tegelijkertijd met de stand van de tanden corrigeren.

Ik heb een belangrijke afspraak, kan ik de aligner uit laten?

Ja dat kan! Nog een voordeel van een behandeling met aligners is dat je ze kunt uitnemen tijdens een belangrijke gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek, een presentatie of een feest.

Openingstijden

Wij zijn open

StartSmiling Tandartspraktijk https://www.google.com/maps/dir//StartSmiling,+Waalstraat+5b,+5626+AR+Eindhoven/@51.4785319,5.4272763,15z/data=!4m8!4m7!1m0!1m5!1m1!1s0x47c6ddc505a78baf:0x24260de4706e5eef!2m2!1d5.4272763!2d51.4785319
Waalstraat 5b 5626 AR Eindhoven Brabant Nederland
51.478470 5.427280
040-2620901 info@startsmiling.nl images/logo/logo.png
maandag
04-07-22
08:30 - 17:00
dinsdag
05-07-22
08:30 - 17:00
woensdag
06-07-22
08:30 - 17:00
donderdag
07-07-22
08:30 - 17:00
vrijdag
08-07-22
08:30 - 13:00
zaterdag
09-07-22
Gesloten
zondag
10-07-22
Gesloten

Start Smiling!

Tandartspraktijk Acht
Waalstaat 5b
5626 AR Eindhoven
040-2620901

BIG-register nummer: 19022501602
Bij KRT aangesloten
Lid van KNMT
Lid van European Aligner Society

info@startsmiling.nl

Download/bekijk leaflets

Invisalign leafletInvisalign Parent Info